Kurkumo dobimo iz korenine rastline Curcuma longa, ki spada med trajnice in je del iste družine kot ingver. Rastlina je doma v Indiji, saj za rast potrebuje toplo, tropsko podnebje in veliko dežja.

Kurkuma je najbolj poznana po svoji drzno oranžno – rumeni barvi, ki jo daje hrani, predvsem „curry-ju“. V Aziji se ta začimba uporablja že tisočletja, zgodovina kaže, da se je trgovanje s kurkumo razširilo po večjem delu Azije (vključno s Kitajsko) ter Afrike že pred letom 800 našega štetja. Do 18. stoletja se je kurkuma razširila tudi na Jamajko in druge tropske kraje, zaradi svoje popularnosti. Danes pa jo gojijo tudi na Kostariki in Havajih.

Preden je kurkuma postala priljubljena začimba v kuhinji, se je uporabljala kot naravno barvilo za kožo in oblačila, pa tudi kot zdravilo.

Kurkumo mnogi štejejo pod super-začimbe, saj vsebuje veliko antioksidantov in ima močne protivnetne lastnosti. Pred kratkim pa je tudi znanost začela podpirati trditve, da kurkuma vsebuje spojine z zdravilnimi lastnostmi. (povezava: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/)

KURKUMA VSEBUJE BIOAKTIVNE SNOVI Z ZDRAVILNIMI UČINKI

Spojine ki jih vsebuje kurkuma se imenujejo kurkuminoidi, najpomembnejši med njimi pa je kurkumin, saj je le ta odgovoren za močne protivnetne in antioksidativne lastnosti rastline.

Vsebnost kurkumina pa v kurkumi ni tako visoka, nekje okoli 3% teže. Večina študij o tej rastlini, uporablja izvlečke kurkume, ki vsebujejo večjo koncentracijo kurkumina. Podobne koncentracije bi bilo težko doseči samo z uporabo kurkume kot začimbo prehrani, zato se veliko ljudi zateka k prehranskim dopolnilom.
Ker se kurkumin sam po sebi težko absorbira v krvni obtok, pomaga, če dodatke jemljemo skupaj z obrokom, ki je bogat v maščobah, saj je kurkumin topen v maščobi. Prav tako pomaga, če kurkumo uživamo skupaj s črnim poprom, ki vsebuje piperin – ta namreč poveča absorpcijo kurkumina za kar 2000%.

KURKUMIN JE NARAVNA PROTIVNETNA SPOJINA

Vnetja imajo v telesu pomembno vlogo, saj pomaga v boju proti napadalcem in ima vlogo pri popravljanju poškodb v telesu. Akutno in kratkoročno vnetje je torej koristno, problem pa nastane, če so vnetja kronična ali napadajo telesu lastna tkiva.
Tema vnetja je vsekakor večplastna in nima preprostega odgovora kako se boriti proti vnetjem, je ključna ugotovitev, da se kurkumin lahko bori proti vnetjem, vendar so za boj potrebni večji odmerki te bioaktivne snovi.

KURKUMA LAHKO POVEČA ANTIOKSIDATIVNO ZMOGLJIVOST TELESA

Znanstveniki menijo, da je oksidativna škoda en od mehanizmov povezanih s staranjem in številnimi boleznimi.
Vključuje proste radikale, visoko reaktivne molekule z elektroni brez para. Prosti radikali reagirajo s pomembnimi organskimi snovmi kot so maščobne kisline, beljakovine ali DNK.
Antioksidanti so tako v telesu izredno pomembni, saj ščitijo vaše telo pred prostimi radikali. Kurkumin pa je močan antioksidant, ki zaradi svoje kemične strukture lahko nevtralizira proste radikale.
Študije na živalih in celicah in vitro kažejo, da lahko kurkumin blokira delovanje prostih radikalov in spodbudi delovanje drugih antioksidantov. Za dodatno potrditev teh ugotovitev so potrebne še raziskave na ljudeh (in vivo).


Glede na vse koristi uporabe kurkume, vam priporočamo, da najdete način, kako jo vmestiti v svoj jedilnik. Lahko s prehranskimi dopolnili, z uporabo kurkume kot začimbo v jedeh, preprost in okusen način za uživanje kurkume na dnevni bazi pa je naprimer napitek „Zlato mleko“.
Priprava zlatega mleka je preprosta, hitra, za pripravo pa potrebujete le nekaj sestavin.

ZLATO MLEKO (za 2 osebi)

  • 4dcl izbranega mleka (kravje/kozje, če ste na veganski prehrani pa vaše najljubši napitek rastlinskega izvora)
  • 1 žlička kurkume
  • ½ žličke cimeta
  • ščepec mletega črnega popra
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • 1 žlička medu, javorjevega sirupa ali sladila po želji (zadnji korak lahko tudi izpustite)

Najboljše je, če kupite kvalitetne sestavine iz biološke pridelave.
**V veliko trgovinah pa nudijo tudi že mešanice za zlato mleko v pravem razmerju

Mleko ali izbran napitek najprej prelijte v kozico in kuhajte 3-5 min na srednji temperaturi (bodite pozorni da mleko ne zavre). V tem času začimbe zmešajte in mešanico razdelite med dve skodelici. Mešanico zalijte z majhno količino vročega mleka in premešajte, da dobite gosto pasto, nato zalijte s preostalim mlekom in vse skupaj dobro premešajte. Napitek po želji sladkate z medom ali javorjem sirupom, ali pa ta korak izpustite.

Vzemite si čas zase in v miru uživajte v okusnem napitku. Naš nasvet je, da ga pijete zvečer in dober spanec bo zagotovljen.