Prva klinična študija je pokazala, da se z dieto lahko borimo proti depresiji.

V prelomni raziskavi so ugotovili, da je zdrava hrana močan antidepresiv, ki znatno izboljša simptome pri skupini z zmerno do hudo depresijo.

Že nekaj časa je znana povezava med hrano in depresijo. Znano je, da slaba prehrana poveča tveganje za depresijo, vendar je bila smer vzorčnosti negotova. Če/ko smo depresivni, pogosteje posegamo po manj kakovostni tolažilni hrani, vendar ali lahko poseganje po manj kakovostni hrani povzroči da postanemo depresivni? Če smo depresivni, ali lahko izboljšanje naše prehrane tudi izboljša simptome te bolezni? Ta vprašanja so bila iz znanstvenega vidika neodgovorjena, do sedaj.

Nova raziskava, ki jo je vodila Dr. Felice Jacka, direktorica Centra za hrano in razpoloženje na Univerzi Deakin v Avstraliji, je prva randomizirana kontrolna študija, ki je želela odgovoriti na vprašanje: „Če izboljšam svojo prehrano, ali se bo moje duševno zdravje izboljšalo?“

Študija imenovana „SMILES“ (Supporting the Modification of lifestyle In Lowered Emotional States) je vključevala 67 moških in žensk, ki so jemali antidepresive in/ali so bili na redni psihoterapiji. Vsi subjekti so imeli v začetku precej nezdravo prehrano, malo zelenjave in sadja, slab vnos vlaknin, veliko sladkarij in predelanega mesa in slanih prigrizkov.


Polovica vključenih je bila postavljena na intervencijsko dieto – prilagojeno sredozemsko dieto (raziskovalci so jo poimenovali „ModiMed“ dieta – več informacij o dieti naprej v članku) in vključenih v redne seje z dietetikom.
Druga polovica je še naprej nadaljevala s svojo dieto, vendar so se morali udeleževati sestankov „spoprijateljevanja“ s socialno podporo.

Pred in po 3 mesečni študiji so bili ocenjeni simptomi depresije. Test po katerem so ocenjevali je bila lestvica MADRS (Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale), ki ocenjuje razpoloženje na lestvici od 0-60. Višji kot je rezultat, bolj je posameznik depresiven, torej 60 je najhujša oblika depresije (povprečna ocena udeležencev je bila 25).

Po trem mesecih so ljudje v skupini diete ModiMed opazili, da so se njihovi rezultati na MADRS testu v povprečju izboljšali za 11 točk. 32% je svoj rezultat znižalo dovolj, da več niso izpolnjevali kriterijev za diagnozo depresije.
Medtem so subjekti v skupini s socialno podporo svoj rezultat izboljšali v povprečju le za 4 točke, od tega je le 8% doseglo remisijo.

ModiMed dieta

Dieta ni imela nobenih omejitev kalorij, saj njen namen ni bilo hujšanje. Vključevala pa je sledečo razčlenitev mikrohranil:

  • 18% beljakovin (90 g v dnevu z 2000 kcal)
  • 40% maščobe (89 g v dnevu z 2000 kcal)
  • 37% ogljikovih hidratov (185 g v dnevu z 2000 kcal)
  • 2% alkohol
  • 3% vlaknine/drugo (15 g v dnevu z 2000kcal)

Priporočena živila: polnozrnata žita, sadje, zelenjava, stročnice, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob/nesladkani mlečni izdelki, surovi nesoljeni oreščki, pusto rdeče meso (opomba – večina rdečega mesa v Avstraliji izvira iz krav, ki so hranjene s travo), piščanec, ribe, jajca in olivno olje.

Odsvetovana živila: sladkarije, rafinirane žitarice, ocvrta hrana, hitra hrana, predelano meso.
Pijače: največ dve sladkani pijači na teden, in največ dve merici alkohola na dan (najbolje rdeče vino).

Tovrstna dieta je bila velik napredek v primerjavi s prejšnjo dieto subjektov. Kot stranska opomba, bi se teoretično lahko rezultati še izboljšali, če bi se povečal vnos zelenjave z vlakninami in zmanjšal vnos ogljikovih hidratov.

Bonus presenečenje

Dieta je bila dejansko cenejša. Velik izgovor, ki ga ljudje radi uporabijo, je da ne kupujejo bolj zdrave hrane, ker je ta dražja. Vendar pa je bonus te raziskave ugotovitev, da so udeleženci ModiMed diete dejansko za hrano zapravili manj kot prej. Dieta je bila v povprečju za 19% cenejša od prejšnje nezdrave prehrane.

Če vas tematika zanima, dodajam enourvni intervju z vodjo raziskave Dr. Felice Jacka (v angleščini): https://www.youtube.com/watch?v=3LDm9-AiVFc


Povezava do študije: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y