Najbolj praktično uporabimo zelišča tako, da prenesemo njihove aktivne snovi v raztopine. Na ta način jih ločimo od neaktivnih snovi in so tudi laže uporabljive. Te raztopine lahko nanašamo na bolna mesta ali kožo.

Delovanje rastlin se spreminja, in je odvisno od okoliščin, kot so čas in kraj nabiranja, podnebje, sušenje, shranjevanje in način uporabe.

Rastlinskih preparatov je zelo veliko, toda najpomembnejši in najlažji za izdelavo so čaji in tinkture, ki jih priznava tudi farmakopeja. To pomeni, da so koristni, vendar pa moramo biti z njimi previdni. Nikoli ne smemo, na primer, zamenjati zunanje in notranje uporabe.

Kako tehtamo zdravilna zelišča?

Zaradi narave snovi, ki jo tehtamo, moramo biti dokaj natančni. Tehtanje je neizogibno potrebno, saj potrebujemo ob vsakem primeru drugačne količine zmletih zelišč,kar je med drugim odvisno tudi od stopnje mletja. Najprimernejša je farmacevtska tehtnica.

Če nimamo natančne tehtnice, si pomagamo tako, da stehtamo (če potrebujemo npr. 50 g) 500 g in potem to razdelimo na 10 delov. Za rastline, ki niso škodljive in jih večkrat uporablja mo, lahko uporabljamo žlice, žličke in podobno.

Mere pri uporabi zdravilnih zelišč:
— kavna žlička je približno 5 ml,
— jušna žlica je približno 10 ml,
— kozarček za žganje je približno 30 ml,
— skodelica za kavo je približno 50 ml,
— skodelica za čaj je približno 100 ml,
(ml je tisoči del litra)

Posode za pripravo kozmetičnih pripravkov. Idealne posode za pripravo izdelkov in za namakanje zelišč so steklene.
Najboljše je jensko steklo, v katerem lahko tudi kuhamo. Primerne so tudi vse druge posode, ki vzdržijo ogenj: porce-
lanske, emajlirane, iz nerjavečega jekla in v skrajni sili tudi aluminijaste.

Dobro je,če so visoke in imajo pokrov. Ne smemo pa uporabljati lesenih, bakrenih in plastičnih posod. Poleg posode potrebujemo še cedilce z majhnimi luknjami, nekaj koščkov belega platna in nekaj steklenic iz temnega stekla.
Vse mora biti dobro pomito in ločeno od kuhinjske posode.