Kaj so krčne žile?

Predpogoj za nastanek krčnih žil oz. obolenja ven, so okvare venskih zaklopk. Venske zaklopke omogočajo nemoten tok krvi proti srcu, v primeru okvare pa se kri začne nabirat v nižje ležečih venah, kjer posledično nastaja hidrostatični pritisk zaradi katerega se vene zvijugajo in razširijo.

Če se te razširjene in zvite vene vnamejo, lahko poleg kozmetične nevšečnosti povzročajo tudi otekline, srbečico in bolečine v prizadeti okončini.

Krčne žile prizadanejo kar 10-30% svetovne populacije. Prizadanejo več žensk kot moških v razmerju 2:1.

Obolenja ven so veliko večja težava v zahodnem svetu, kot v razvijajočih se državah, iz česar je možno sklepati, da je razširjenost obolenja povezana tudi z načinom življenja, ki se močno razlikuje.

Ženska v joga pozi

 

 

Kako lahko z načinom življenja omilimo nastanek krčnih žil?

Nastanek krčnih žil je včasih pogojen genetsko, na kar žal nimamo vpliva, vsekakor pa lahko s spremembami življenjskega stila obolenje omilimo ali pa vsaj upočasnimo napredek bolezni.

FIZIČNA AKTIVNOST je odličen prvi korak. Več kot se gibljemo, boljši je pretok krvi. S tem dosežemo, da se kri nabrana v poškodovanih žilah lažje pretaka nazaj proti srcu. Plavanje, hoja, kolesarjenje, yoga ali raztezanje so odlični načini kako brez velike obremenitve sklepov poženemo kri po spodnjih okončinah in okrepimo mišice ki so pomemben faktor pri žilnem sistemu.Zmerna telovadba je prav tako priporočljiva pri visokem pritisku, kar je eden od mnogih dejavnikov tveganja za krčne žile.Odsvetuje se dvigovanje uteži, zaradi dodatnega pritiska na vene. Zaradi istega razloga se priporoča previdnost tudi pri teku, oz. nošnja kompresijskih nogavic med tekom.

ZDRAVA PREHRANA lahko pripomore k zdravju ožilja. Hrana bogata z vlakninami pomaga pri boljšem delovanju črevesja in zdravem odvajanju. Fizičen napor pri odvajanju lahko povzroči močan abdominalni pritisk, kar lahko še dodatno poslabša poškodbe venskih zaklopk.

Pomanjkanje kalija lahko povzroča zadrževanje vode, kar poveča volumen krvi v telesu in ustvarja dodaten pritisk na venske zaklopke. Pomanjkanje kalija je najboljše odpraviti s hrano bogato s kalijem, ali s prehranskimi dopolnili po posvetu z osebnim zdravnikom.

Flavonoidi (oz. bioflavonoidi) pomagajo pri kardiovaskularnih težavah, saj pomagajo izboljšati cirkulacijo krvi in zmanjšajo krvni pritisk v arterijah. Živila bogata s flavonoidi so naprimer špinača, grozdje, citrusi, papika, brokoli, jagode, borovnice, češnje, jabolka, česen, čebula, itd.

Priporoča se tudi hrana bogata z folno kislino (temno listnata zelenjava, sadje, oreščki, semena in fižol) pomagajo telesu obnavljati celice in žilno tkivo. Folna kislina je ključna pri spodbujanju nastanka eritrocitov (rdečih krvničk) in preprečevanju anemije.

ZDRAVE NAVADE v obliki malih sprememb v vsakdanu, ki lahko pripomorejo k boljšem počutju ali preprečijo poslabšanje stanja. Če vaš vsakdan vsebuje veliko stanja na mestu ali sedenja, poskusite večkrat prekiniti ta vzorec z gibanjem ali raztezanjem. Če večino dneva sedite, se poskusite čim večkrat opomniti, da vstanete, se malo sprehodite in mogoče malo pretegnete mišice nog.
Nekajkrat dnevno dvignite noge nad višino srca. Tako boste z gravitacijo pomagali kri pognati nazaj proti srcu. Tuširanje zaključite z mrzlo vodo vsaj na spodnjih okončinah. Terapija z mrzlo vodo je odlična za krepitev ven, obenem pa zmanjšuje otekline.

REFLEKSOTERAPIJA je manualna tehnika ki se fokusira na stopala. Manjša študija je primerjala učinke refleksoterapije s počitkom pri nosečnicah, preko katere so ugotovili, da je refleksoterapija znatno zmanjšala otekanje nog.

KOMPRESIJSKE NOGAVICE katere izvajajo pritisk na vaše noge in s tem pripomorejo k lažjemu pretoku krvi nazaj proti srcu in tako lajšajo težave z otekanjem in bolečino. Zgodnja kompresija se predvsem svetuje tistim, ki imajo gensko predispozicijo za krčne žile, saj lahko pomagajo pri tem, da zakasnijo ali preprečijo razvoj bolezni. Kompresijske nogavice pa so primerne za vsakogar, ki se bori z boleznijo ven, saj vsekakor lajšajo simptome povezane z boleznijo, prav tako pa upočasnjujejo njen napredek.
Poznamo preventivno kompresijo: take nogavice lahko dobite v raznih specializiranih prodajalnah. Preventivne kompresijske nogavice so najboljša izbira za vas, če je vaša bolezen ven v začetnem stadiju, preventivno (če imate bolezen v družini), ali tudi če slabo prenašate zelo močno kompresijo medicinskih nogavic.
Medicinske kompresijske nogavice lahko dobite samo v lekarni, ponavadi na recept, saj vas morajo pred nakupom tudi izmeriti.

Vir: Natural Standard Herb & Supplement Guide – E-Book: An Evidence-Based Reference

 

divji kostanj v zaboju ter razporejen po platnu
Divji kostanj

Zeliščna zdravila

DIVJI KOSTANJ je najbolj poznano in pogosto uporabljeno zelišče za zdravljenje krčnih žil. Aktivna sestavina v divjem kostanju je escin. Escin je kompleksna mešanica saponinov, ki ima protivnetne, vazokonstrikcijske in vazoprotektivne učinke. Številne raziskave potrjujejo njegove pozitivne učinke na simptome krčnih žil.
Divji kostanj najdemo v obliki prehranskih dopolnil ali v obliki topičnih mazil.
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003230.pub4/full

VINSKA TRTA in BOROVO LUBJE oba vsebujeta antioksidante, za katere so opazili da krepijo strukturo vezivnega tkiva ožilja in zmanjšujejo vnetja.
Obeh surovin pa se morajo izogibati ljudje z autoimunimi boleznimi, zaradi njunega vpliva na imunski sistem, oz. je jemanje dovoljeno samo pod nadzorom zdravnika.

BODEČA LOBODIKA vsebuje steroidne saponine, ki se imenujejo ruskogenini. Za ruskogenine je znano, da krepijo kolagen v stenah ožilja in izboljšujejo cirkulacijo. Potrebna je pazljivost pri jemanju skupaj z zdravili za visok pritisk, tistimi ki jih jemljejo se zato svetuje posvet z osebnim zdravnikom.

GOTU KOLA raziskave kažejo, da izvleček gotu kole (centella asiatica) stimulira produkcijo kolagena in elastina, ki sta nujno potrebna za krepitev obloge in stene vaših ven. Gotu kola prav tako lahko pomaga pri venskem popuščanju, saj izboljša pretok krvi in zmanjša otekline.

Listi vinske trte v sončnem zahodu
Listi vinske trte

Zaključek:

Pomembno je poudariti, da že razvite bolezni ven ni mogoče povsem odpraviti. Simptome lahko le omilimo in preprečujemo zaplete. Zato je izrednega pomena, da ravnate preventivno, ter se izogibate tveganim dejavnikom kot so dolgotrajen sedeč ali stoječ položaj, prekomerna teža in premalo gibanja,…

Ker so simptomi bolezni ven običajno milejše oblike, so izredno popularne razne alternativne oblike obvladanja simptomov, s čim manj stranskimi učinki na naše splošno zdravje.
Krčne žile se lahko kljub vsem preventivnim ukrepom vseeno poslabšajo (saj so deloma tudi genetskega izvora) in pod določenimi pogoji vodijo v razjede in rane na nogah, krvne strdke ali kronična vnetja. V zelo hudih primerih žile lahko tudi počijo. Če opazite karkoli od naštetega, se nemudoma obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vam bo predlagal bolj „agresivno“ zdravljenje.