Ljudje smo dnevna bitja. Biološko programirani, da spimo ko je noč in smo budni ko sije sonce.
Medtem ko zlahka pogledamo na mobilni telefon ali ročno uro in vemo v katerem delu dneva smo, naši geni uporabljajo veliko bolj rudimentaren sistem za merjenje časa: prisotnost in odsotnost močne svetlobe.

Močna svetloba (zlasti modra svetloba, ki jo oddaja sonce) ima številne učinke na naše telo. Na žalost pa v današnjih časih vse več časa preživimo v zaprtih prostorih z umetno svetlobo in smo premalo izpostavljeni naravni sončni svetlobi.

Danes vam predstavljamo 10 neverjetnih zdravstvenih koristi sonca, v upanju, da vas bodo navdihnile, da večkrat poiščete dnevno svetlobo.

1. Pospešuje delovanje možganov

Univerza v Arizoni je pred kratkim odrasle prostovoljce izpostavila 30 minutni terapiji z močno modro svetlobo (tako ki posnema sončne žarke), nato pa opazovala njihovo možgansko aktivnost z MRI napravo. Opazili so, da je izpostavljenost močni svetlobi aktivirala prefrontalni korteks, del možganov ki je odgovoren za načrtovanje, odločanje in celo določene vidike naše osebnosti. Zdi se tudi, da je svetloba izostrila njihovo mentalno ostrino: subjekti so pokazali večjo hitrost obdelave in reakcijski čas na testih – v primerjavi s tistimi, ki so bili izpostavljeni drugim vrstam svetlobe.

2. Poveča libido
Manjša raziskava je vključevala 38 moških, ki so se pritoževali nad nizkim libidom in slabim spolnim zadovoljstvom. Polovico moških so za dva tedna izpostavljali svetlobi polnega spektra (posnemanje naravne svetlobe) za 30 min dnevno, drugo polovico skupine pa so izpostavljali lažni svetlobi, ki ne posnema sončne svetlobe. Moški, ki so bili izpostavljeni modri (sončni) svetlobi, so pokazali 3-kratno izboljšanje subjektivne spolne funkcije, skupaj s 70% povečanjem testosterona.

3. Znižuje nivoje stresnih hormonov

Kortizol je glavni hormon za budnost, vendar pa zaradi stresa lahko postane tudi kronično povišan. Kronično povišan kortizol lahko povzroča kopičenje visceralne maščobe (maščobe okoli trebuha) in krči spominski center v možganih.
Medtem ko je iskanje načinov za spopadanje s stresom najboljša rešitev za preprečevanje kronično povišanega kortizola, vam pri tem lahko pomaga tudi dnevna svetloba. V raziskavah so opazili, da se ravni kortizola znižajo za 25% s 6,7 urno izpostavljenost sončni svetlobi.
Mogoče je rahlo nepraktično preživljati toliko časa zunaj, vendar je smiselno, da so naša telesa temu prilagojena… glavno je, da se trudimo zunaj preživeti čimveč časa.

4. Sončna svetloba vas dela bolj srečne

Serotonin, ki je znan po svoji vlogi pri našem razpoloženju se običajno tvori tekom dneva, ponoči pa se pretvori v melatonin (zato je tvorba melatonina motena, če smo zvečer izpostavljeni preveč svetlobi).
Ko so znanstveniki raziskovali možgane ljudi, ki so umrli v poletnih in zimskih mesecih, so našli bistveno več serotonina v možganih ljudi, ki so umrli v poletnih mesecih. To tudi pojasni, zakaj je sezonska čustvena motnja (poslabšanje razpoloženja) tako pogosta ravno v zimskih mesecih, ko so dnevi krajši.

5. Ščiti vas pred nočno izpostavljenostjo ekranom
Današnja tehnologija je vsekakor dvorezen meč. V mnogih pogledih je izredno priročna in super, spet v drugih pogledih pa je izredno moteča. Samo en od načinov kako je škodovala našemu zdravju, je ta, da nas je izpostavila prevelikim količinam močne svetlobe (predvsem modre svetlobe iz TV, računalniških in mobilnih ekranov). Naše oči so v večernih urah tisoče let poznale le jantarno svetlobo, ki jo oddaja ogenj. Močna svetloba kateri se dandanes izpostavljamo v večernih urah moti proizvodnjo melatonina, ki je vpleten ne le v zdrav spanec, ampak tudi v optimalno delovanje našega imunskega sistema.
V majhni študiji na japonskem so ugotovili, da dnevna izpostavljenost modri svetlobi prepreči supresijo melatonina povzročeno s svetlobo ponoči. To nakazuje, da bodo negativni učinki izpostavljenosti modri svetlobi v večernih urah manjši, v kolikor se z modro svetlobo napolnimo že tekom dneva.

6. Krepi vaš imunski sistem

Poleg pomoči, ki jo svetloba nudi našemu imunskemu sistemu z uravnavanjem hormonov, je prelomna raziskava univerze v Georgetownu v Ameriki pokazala, da modra svetloba aktivira kategorijo imunskih celic imenovanih „T celice“ in povzroči njihovo hitrejše premikanje po telesu.

7. Uravnava zdravo izražanje genov

Predstavljajte si majhno uro v vsaki celici našega telesa. Izpostavljenost močni svetlobi (posebej zjutraj) je tisto, kar uravnava te ure in nam nastavi naš cirkadiani ritem. Ta ritem uravnava 15% človeškega genoma, vključno z geni ki uravnavajo hormone ki nadzorujejo apetit, imunski sistem in proizvodnjo nevrotransmiterjev.

8. Lahko ščiti vaše oči

Kratkovidnost je vse večji problem po celem svetu, a kaj ko to ne bi bila težava? Večja izpostavljenost UVB žarkom , neposredno povezana s časom preživetim na prostem in izpostavljenostjo sončni svetlobi, je bila povezana z zmanjšano verjetnostjo za kratkovidnost, predvsem izpostavljenost med 14. in 29. letom.

9. Lahko vam podaljša življenje

Raziskovalci so 20 let spremljali ženske 29500 švedskih žensk in ugotovili, da tiste ki so več izpostavljene soncu dlje živijo in imajo manj srčno žilnih obolenj, v primerjavi s tistimi ki se sonca izogibajo. Tiste ki so se sonca izogibale, so v povprečju živele od 0,6 do 2,1 leti manj. Pravzaprav so bile kadilke v skupini, ki je bila izpostavljena soncu, izpostavljene istem tveganju kot nekadilke, ki so se sonca izogibale. Izogibanje sonca je pravzaprav navidezno izničilo koristi za zdravje, katere uživajo nekadilci.

10. Pomaga vam pri boljšem spanju ponoči

Ljudje, ki so navsezgodaj izpostavljeni sončni svetlobi ali močni umetni svetlobi (ki simulira sončno svetlobo), začnejo prej proizvajati melatonin, kar jim pomaga da zvečer lažje zaspijo. Spanje je glavni hormonski regulator in kot tak vam tudi lahko pomaga pri večji odločnosti in moči vaše volje, ki vam bo koristila tudi pri izbiri zdrave prehrane in opuščanju slabih navad. Pravzaprav je vse povezano.

Povezave do raziskav:
https://neurosciencenews.com/blue-wavelength-light-reaction-time-4441/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924977X16316856
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3686562/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6157305/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26777427/
https://www.nature.com/articles/srep39479
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2588252
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.12496
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/