Menu

Iskanje

Išči

ARTRITIS

ARTRITIS
Artritis je boleča in degenerativna bolezen. Zaznamujejo jo vneti sklepi, ki povzročajo togost in bolečino. Osteoartritis, najpogostejša oblika artritisa, se poslabša s starostjo in je posledica obrabe v preteklih letih.
Zdravniki tradicionalno zdravijo artritis s protivnetnimi zdravili in zdravili proti bolečinam. Ker pa nekatera zdravila povzročajo stranske učinke, je naravni pristop za lajšanje bolečin vse bolj priljubljen. Pred tem pa se seveda posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako si lahko pomagamo sami?

Bosvelija
Bosvelija je zelo priljubljena med alternativnimi zdravili zaradi svojih protivnetnih zmogljivosti. Rastlina deluje tako, da blokira levkotriene. Levkotrieni so snovi, ki napadajo zdrave sklepe v autoimunskih boleznih, kot so revmatoidni artritis. NCCAM priznava obetajoče dokaze v študijah na živalih, vendar opaža pomanjkanje človeških poskusov. Bosvelija je na voljo v obliki tablet, kot tudi kreme.

Mačji krempelj
Mačji krempelj je še eno protivnetno zelišče, ki lahko zmanjša otekline pri artritisu. Mačji krempelj je iz tropske trte, njegova uporaba pa sega v civilizacijo Inkov. Tradicionalno se uporablja za izboljšanje imunskega sistema. V zadnjih letih so raziskovali uporabo zelišča pri artritisu. Slaba stran je, da lahko preveč stimulira imunski sistem in s tem poslabša bolečino. V univerzi v Marylandu (University of Maryland Medical Center) so študije pokazale, da mačji krempelj lahko pomaga proti bolečini in oteklini osteoartritisa, vendar pa ni dokazov, da prepreči dodatne poškodbe sklepov.

Vražji krempelj
Vražji krempelj je ljudsko zdravilo in se uporablja za široko paleto bolezni, vključno z artritisom in revmo. Klinični preizkusi so na splošno podprla njegovo uporabo kot protivnetno in analgetično sredstvo pri bolečinah v križu in osteoartritisu. Uporablja se topično ali oralno. Pri oralni uporabi morajo biti pazljivi ljudje z razjedami želodca ali dvanajsternika.

Evkaliptus
Tako kot aloe vera, je evkaliptus na voljo na zahodnem trgu. Uporablja se v peroralnih zdravilih, oljni izvlečki pa se uporabljajo za različne težave. Izvlečki listov evkaliptusa se uporabljajo za zdravljenje bolečin povezanih z artritisom. Ti listi vsebujejo tanine, ki so lahko v pomoč pri zmanjševanju otekline in posledično tudi bolečine. Nekateri uporabniki olje kombinirajo z vročimi obkladki za maksimalen učinek evkaliptusa na otečenih sklepih.

Ingver
Morda imate ingver v vaši omari med začimbami za kuhanje, vendar se ta rastlina pogosto uporablja v mnogih alternativnih zdravilih. Spojine, ki dajejo ingverju njegov močan okus so tiste, ki imajo protivnetne lastnosti. Pri NCCAM pravijo, da so zgodnje študije pri zmanjševanju oteklin z ingverjem obetavne. Vendar pa omejeni človeški poskusi še niso dokazali učinkovitosti tovrstnega zdravljenja.

Kurmkuma
Kurmkuma je rumen prah, pridobljen iz korenin rastline kurkuma. Za razliko od drugih zelišč NCCAM ugotavlja, da je njen učinek v boju proti sklepnim bolečinam najboljši, če jo jemljemo oralno. Laboratorijske študije na podganah so pokazale, da zelišče upočasni napredovanje revmatoidnega artritisa. Čeprav raziskave na živalih kažejo obete, je bilo opravljenih premalo raziskav na ljudeh.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, uporablja se za zmanjšanje vnetja v telesu. Zeleni čaj se uporablja tudi za zdravljenje artritisa, lahko v obliki pijače, tablet ali tinkture. NCCAM je leta 2010 naredil študijo, kjer so ugotovili, da zeleni čaj lahko pomaga tako pri osteoartritisu, ter pri bolnikih z revmatoidnim artritisom.

Gromsko božje vino
Gromsko božje vino je ena izmed najstarejših zelišč, ki se uporablja v kitajski medicini. Ekstrakti iz izkoženih korenin so znani po tem da zavirajo hiperaktivni imunski sistem, zato je rastlina možen kandidat za alternativno zdravljenje autoimunskih bolezni, kot so revmatoidni artritis. Največ se nanaša kot topično zdravilo, direktno na kožo. Gromsko božje vino deluje najboljše, ko ga uporabljamo z drugimi konvencionalnimi zdravili za revmatoidni artritis. Uporabljajte ga pazljivo, saj je lahko strupen, če je izvleček pridobljen z drugega dela trte.

Vrbino lubje
Vrbino lubje je eno izmed zelišč, ki se najdlje uporablja za zdravljenje vnetij. Bolniki so v času Hipokrata žvečili lubje vrbe za zdravljenje vnetnih obolenj. UMMC poroča, da zelišče kaže obete v lajšanju sklepnih težav povezanih z osteoartritisom, posebej v kolenih, bokih, vratu, na hrbtu. Zdravilo se jemlje oralno, v obliki tablet ali čaja. Pravi odmerek zdravila je pomemben, saj predoziranje lahko povzroča izpuščaje ali druge oblike vnetja.

 

Viri:
http://www.healthline.com/health/osteoarthritis/herbs-arthritis-pain
- http://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief

 

Products related to this article